Leerlab impactvolle samenwerking met bedrijven

Vorming
11 maart 2025
09:00 - 13:00
Scoutshuis Hopper, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen
FacebookFacebookFacebook

'Samenwerken met bedrijven die zich maatschappelijk engageren – wat zijn de mogelijkheden voor mijn sociale onderneming?'

Waarom deelnemen aan dit leerlab? 

Meer en meer reguliere bedrijven zetten in op acties van maatschappelijk engagement, vanuit hun MVO- en ‘ESG’-beleid (Environment, Social en Goverance). Dit kan op verschillende manieren. Het inzetten van de kennis en expertise van bedrijfsmedewerkers om samen met non-profit medewerkers een uitdaging uit de dagelijkse werking van de vzw op te lossen is een snelgroeiende vorm van ‘corporate volunteering’.  Bedrijven nemen een maatschappelijk engagement op en tegelijkertijd versterken ze hiermee ook de competenties van hun medewerkers. Een unieke ervaring waarbij beide werelden kennis delen, van elkaar leren én maatschappelijk een verschil maken. Deze vorm van vrijwillige inzet heet skills-based volunteering of competentiegebaseerd vrijwilligerswerk

Om als sociale onderneming goed in te spelen op de mogelijkheden van én de vragen voor samenwerking met bedrijven, ben je best voorbereid. Tijdens dit leerlab krijg je inzichten in de trends, valkuilen en voordelen. Je gaat ook nadenken over welke vormen van samenwerking voor je organisatie het meest zinvol zijn. En je werkt aan een plan van aanpak om goed voorbereid en georganiseerd te zijn zodat je organisatie veel voordelen haalt uit samenwerkingen met bedrijven.
 

Wat kan en weet je na afloop van dit leerlab? 

  • je leert bij over de verschillende mogelijkheden en voordelen van samenwerken met bedrijven.
  • Je leert over competentiegebaseerd vrijwilligerswerk (skills-based volunteering) en employee/corporate volunteering en de voordelen hiervan voor je organisatie.
  • Je identificeert mogelijke projecten voor competentiegebaseerd vrijwilligerswerk, die beantwoorden aan een nood van je organisatie.
  • Je hoort een getuigenis van een bedrijf dat inzet op verschillende manieren van maatschappelijk engagement en samenwerking met sociale organisaties.
  • Je maakt een plan van aanpak om keuzes te maken en als organisatie goed voorbereid te zijn zodat een samenwerking de gewenste voordelen oplevert.

Wanneer wordt dit leerlab een succes?  

  • Jouw enthousiasme tijdens en tussen de bijeenkomsten door bepaalt de kracht van dit leerlab: je haalt eruit wat je erin steekt. 
  • Je staat (idealiter) voor een concrete uitdaging of kampt met een praktisch vraagstuk dat aansluit bij dit thema of je wilt inspiratie over hoe je hier in de toekomst mee aan de slag kan.
  • Je kan en mag vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp. 
  • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen en implementeren.  

Waar en wanneer vindt het leerlab plaats? 

Het leerlab gaat door Scoutshuis Hopper, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

🚲 Je hebt de mogelijkheid om een BlueBike voucher aan te vragen zodat de laatste (kilo)meter kan worden afgelegd met de fiets.

  • Dinsdag 11/03/2025 van 09.30u tot 17.00u : kickoff moment
     
  • Dinsdag 25/03/2025 van 09.30u tot 13.00u - ONLINE
     
  • Dinsdag 22/04/2024 van 09.30u tot 13.00u bij Hopper
  • Dinsdag 13/05/2024 van 09.30u tot 13.00u bij Hopper

Docenten?  

Mieke Nieuwdorp, Engage4

Wat is een leerlab?

De vertrouwde Bootcamps hebben we omgedoopt tot 'Leerlabs'. Zelfde vertrouwde recept onder een nieuwe naam!

Een leerlab is een interactief traject waarin je in vijf halve dagen jouw vaardigheden en kennis naar een hoger niveau tilt.

Samen met zeven andere sociale ondernemingen - uit verschillende sectoren - maak je werk van een specifieke case: je leert van experts én van elkaar, in een open en vertrouwelijke sfeer.

Intersectorale praktijkvoorbeelden inspireren je om buiten je hokje te denken. Vervolgens vertaal je deze ideeën naar een visie. Ten slotte begeleiden we je persoonlijk bij de uitwerking van deze visie, tijdens een uur extra individuele coaching.

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 650 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt.

Inschrijven doe je via de Groeilabz website: Over Leerlab impactvolle samenwerking met bedrijven (Antwerpen) - Groeilabz

Groeilabz is een opleidingsaanbod, georganiseerd door SOM, Verso, Herwin, Vlaams Welzijnsverbond, Sociare, Zorggezind, Groep Maatwerk en Zorgnet-Icuro in samenwerking met VLAIO

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek