Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in de praktijk: Juridische weerbaarheid en crisiscommunicatie voor social profit

Vorming
24 september 2024
09:00 - 17:00
Sint-Jansstraat 30, 1000 Brussel
Overleg tussen 5 personen met flipchart
FacebookFacebookFacebook

Wegens succes organiseren we onze opleidingsdag rond verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid opnieuw!
 

Zorg- en welzijnsorganisaties zetten zich dagelijks in om mensen op een veilige en goede manier te ondersteunen. Toch worden we in de praktijk geconfronteerd met menselijke fouten en onvoorziene omstandigheden, waardoor onbedoelde situaties kunnen optreden met soms ernstige gevolgen en wordt er snel gekeken naar de initiatiefnemer als de schuldige.

SOM organiseert op dinsdag 24 september een opleidingsdag die gericht is op het proactief begrijpen en beheren van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid om dergelijke situaties in het beste geval te voorkomen, maar ook om adequaat te reageren als ze zich voordoen.
We delen de dag op in twee. In de voormiddag gaan we van start met een juridisch luik dat op een interactieve wijze gegeven wordt door Coralie Mattelaer, Xanne Holvoet en Marlies Van De Poel van advocatenkantoor Impact Advocaten. In de namiddag geeft communicatie-experte Sara Vercauteren ons de nodige handvaten om aan de slag te gaan met een crisiscommunicatieplan.

Juridische aansprakelijkheid
Het juridisch luik van onze opleidingsdag biedt inzicht in de verantwoordelijkheden van de organisatie en de mogelijke aansprakelijkheid in geval van een incident. We verkennen de vraag: "Wat is de verantwoordelijkheid van directie, leidinggevenden en begeleiding en wie kan er worden aangesproken voor een incident?"

Crisiscommunicatie
In het tweede deel van de opleidingsdag voorzien we een workshop crisiscommunicatie. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar goed voorbereid zijn op een crisissituatie kan je helpen om na een incident reputatieschade te verminderen of vermijden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we aan de slag en ontwikkelen we de vaardigheden om tijdens een crisis helder en doelgericht te communiceren.

Programma

9u00 – 9u30: Onthaal

9u30 – 9u45: introductie

9u45 – 12u45: Workshop juridische aansprakelijkheid met Impact advocaten

12u45 – 13u30: lunch

13u30 – 16u30: Workshop crisiscommunicatie met Sara Vercauteren

16u30 – 17u00: Eindbespreking

Praktische informatie

  • Wanneer? Dinsdag 24 september
  • Waar? SOM (6e verdieping), Sint-Jansstraat 30, 1000 Brussel
  • Prijs: €160 voor leden en €200 voor niet-leden
  • Inschrijven: Leden kunnen inschrijven via het ledenportaal. Niet-leden kunnen hier inschrijven: https://forms.office.com/e/mF9a64gLw5

Opgelet! De opleiding zal enkel kunnen plaatsvinden bij voldoende inschrijvingen.

Door je in te schrijven voor deze opleiding, ga je akkoord met onze deelname- en annuleringsvoorwaarden.

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek