Login

Kinderopvang

Veel kinderen in Vlaanderen maken gebruik van kinderopvang. Van de kinderen tot 3 jaar maakt meer dan 50% gebruik van het formele opvangaanbod.  In de lagere schoolleeftijd maakt  2/3 van de kinderen regelmatig gebruik van kinderopvang buiten de schooluren. 

De kinderopvang is een sector die volop in beweging is. Sinds 2014 moesten onze SOM organisatoren van kinderopvang heel wat wijzigingen ondergaan door de invoering van de regelgeving van het decreet over de organisatie van de opvang van baby’s en peuters. En nog steeds worden er voortdurend regels aangepast en herzien.

Ook de opvang van oudere kinderen gaat te maken krijgen met nieuwe regelgeving in de komende jaren.

SOM telt 60 sociale ondernemingen kinderopvang onder haar leden, die een divers geheel vormen. Er is gezinsopvang, groepsopvang, enkel voor de allerkleinsten of van 0-12 jaar, private en publieke initiatieven, grote koepels en kleine -al dan niet zelfstandige-  opvangaanbieders. Afhankelijk van de subsidieregeling wordt er een vrije prijs, of een tarief gekoppeld aan het inkomen gevraagd voor het opvangaanbod.

Goede kinderopvang heeft een langdurig positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Kwaliteit en pedagogisch beleid zijn dan ook trefwoorden voor de SOM sociaal ondernemers in de kinderopvang. 

nieuws

Van 22 tot 26 oktober 2018 is het week van de buitenschoolse kinderopvang. Hier vind je de inspiratiemap.

 

De kinderopvang is in beweging, kinderopvang is ondernemen. Ondernemen op de manier die het beste is voor jezelf, de kinderen en de gezinnen die je ondersteunt door je aanbod van dienstverlening. Samen met Kind en Gezin en Unizo werkte SOM afgelopen tijd aan een handige tool die je kunt gebruiken als je te maken (gaat) krijgen met overname, fusie, overlaten, …

SOM volgt van nabij het ontwerp, transitie en implementatie van de regelgeving op en blijft bij de overheid onduidelijkheden en knelpunten aanhalen. Beloofde financiële groeipaden en rechtzettingen volgen we zorgvuldig op. 

Via het sociaal overleg halen we het onderste uit de kan voor onze kinderopvang die ressorteert onder PC 331.

Lees meer over de kinderopvang op de website van Kind en Gezin

Links

Week van de kinderopvang

Kind en Gezin

Petitie actiegroep 'groeipad2020' online   en printversie